lördag 13 mars 2010

Now Rooz på Röhsska museet i Göteborg 13 mars-18 april

Now Rooz på
Röhsska museet
skriver på sin sida

Now Rooz - nyårsfirandet som funnits i tusental år, inleds i år den 16 mars. Nyårsafton infaller den 20 mars och 21 mars är första dagen i det nya året.
Now Rooz som betyder den nya dagen, firas i Iran, Afghanistan, Azerbadjan, Turkmenistan och delar av Indien och Turkiet samt av kurder i hela världen.


Under Now Rooz samlas man kring den traditionella nyårsduken, Haft sin, på vilken man dukar fram sju olika saker som börjar på bokstaven S. Dessa är senjed (en sorts söta frukter), somâq (en sur krydda), sabzeh (en bricka med groddar av vete, linser eller liknande), sib (ett rött äpple), samanoo (memma som framställs av vetegroddar), sir (vitlök) och serkeh (vinäger). Det bör dessutom finnas bland annat sju olika sorters kakor och nötter, en spegel, handmålade ägg, en skål med en levande guldfisk och den iranska flaggans färger. De specifika föremålen på duken har varierat genom århundradena och har ofta haft en stark lokal prägel. Det är en sed hos iranier att man ska besöka alla släktingar och vänner vid nyåret.


I utställningen visas ett 20-tal folkdräkter från olika delar av Iran och AfghanistanVi fick även smaka på dessa rätter vid invigningen av Now Rooz på Röhsska museet

Vill du läsa mer om Now Rooz, Tryck här!

Now Roos utställningen kan du se mer om på den tyska sidan, Göteborg Tag für Tag

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,