söndag 4 april 2010

Påsk ute i södra skärgården i Göteborg

När vi igår, Påskafton, närmade oss Styrsö Bratten med Styrsöbolagets båt Vesta, fick jag syn på detta vackra påskris

På balkongen där riset stod satt dom och gottade sej i solens sken

här några vackra gammaldags påskägg

Utanför storsonens hus på Donsö hade dom planterat påskliljor

På kvällen klockan 20:00 var det dax att tända Påskelden vid Torholmen på Donsö


Elden värmde gott och lyste så vackert i skymningen

På wikipedia kan man läsa följande

Påskbrasa, även påskeld eller påskfyr. Påskbrasor tänds på många ställen under påskaftonskvällen, i synnerhet på västkusten i Sverige och i Finland. Om man frågar varför man tänder brasor och även skickar upp fyrverkerier, svarar troligtvis de flesta att eldarnas syfte har varit att skrämma häxorna när de flyger tillbaka från Blåkulla under påsknatten.

Vad som däremot är säkert är att man på flera av öarna i Göteborgs skärgård traditionellt tävlar om var man bygger den största brasan. Jakten på gamla julgranar och annat skräp är intensiv och ibland stjäl man brasmaterial från varandra.

Påskeldar har blivit mindre vanliga på senare år. Detta kan möjligen ha samband med införandet av sommartiden år 1980. Påskaftonen inträffar ofta när sommartid råder, och då får man vänta längre innan det blir tillräckligt mörkt för att en påskeld ska komma till sin rätt. Ytterligare en faktor kan vara miljöaspekten.

I östra Sverige har det varit vanligare med Valborgsmässoeldar.

I den tyska bloggen Göteborg, Tag für Tag kan du läsa mer om påsken

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,


1 kommentar:

Anonym sa...

Så härligt vårsolen lyser på bilderna. Det där med brasorna har jag funderat över för där jag är uppväxt utanför typ Borås hade vi påskbrasor... inte valborg. Har saknat detta i göteborg, men förstår nu att jag måste ta mej till skärgården om jag vill brasa till påsk