tisdag 2 december 2008

Brynost och Äggost från Bohuslän


I förra veckan var jag över hos min kompis och vi gjorde Bohuslänsk Brynost. Jag visade en bild på brynosten i min blogg Solvarma Foton och det var flera som frågade efter receptet, här kommer det

5 l mjölk helst gammaldags mjölk med 3,8 – 4,5 % fetthalt

2 ägg

1 dl mjöl

2 msk ostlöpe, köpes på Apoteket

0,75tsk salt

Till stekning: smör

Till servering: strösocker

Ugnstemperatur: 175 grader


Beredning:

Värm mjölken ljum. Vispa samman äggen, mjöl och 2 dl av den ljumma mjölken, till en slät massa och blanda ner i mjölken. Tillsätt ostlöpe och låt stå tills massan ystat sej. Rör sedan sönder ostmassan så att vasslen skiljer sej från massan och ös upp ostmassan med en hålslev i en avlång sockerkaksform. Häll av eventuell vassle som bildas i formen.

Grädda därefter brynosten i ugnen, på nedersta falsen i 90 minuter och 175 grader.

När brynosten kallnat skärs den i skivor och bryns i smör på svag värme. Serveras med strösocker.


Varsågoda det är bara att ta för sej!


När jag ändå är i farten så kommer här ett recept på Äggost från Bohuslän

4 l mjölk helst gammaldags mjölk med 3,8 – 4,5 % fetthalt

10 ägg

1 l filmjölk

3 dl gräddfil

Strösocker efter smak

Beredning

Sjud upp mjölken i en kastrull. Vispa ihop ägg, filmjölk och gräddfil. Rör i blandningen i den sjudande mjölken. Rör långsamt i kastrullen med en träslev, dra av kastrullen från den varma plattan och låt stå i 20 minuter tills det hela har skurit sig, såpass så att det går att skopa upp ost massan med en hålslev. Varva massan med socker i äggost-formen. Låt äggosten rinna av i kyl minst ett par timmar innan den delas i bitar.

Serveras med strösocker eller sylt. På en del platser i Bohuslän äter man äggost till sillen på smörgåsbordet.

Har du ingen äggostform så går det bra med ett lågt stort durkslag

Varsågoda, låt er väl smaka.
Denna äggosten gjorde jag förra året.

Både Brynost och Äggost är en sällsynt god Bohuslänsk delikatess

Solvarma kramar från Irene

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,



19 kommentarer:

Monika sa...

Hej söta du!

Så mysigt ni ser ut att ha det på bilderna :o) Osten i formen är ju nästan för vacker för att ätas upp.

Jag och en faster till mej testade att göra en slags ost för ganska många år sedan. Kommer inte ihåg nu vad det kallades, kanske var det sötost?!

Minns att det var 10 liter mjölk, ostlöpe och ev. nåt mer också. Man kokade i 10-12 timmar. Nästan inget av all den där mjölken blev kvar innan allt var klart. Massan som blev över blev brun.

Tydligen var detta något man åt på julbordet söderöver landet. Hon hade också fått någon slags brunkål som också brukade ätas till detta. Tydligen så skiljer våra traditioner i landet sig lite i alla fall :o)

Idag har det bara snöat lite lite plutt och i morgon skulle det komma några cm igen. Gör inget! :o) Det är nu vi vill den!

Migas, gallenpanna!, inget nytt va?! ;o) Har fått snösting och virrat mej i målarhinken igen. Nu blir en syrabetsad bohlylla också vit och vacker :o)

Nu ska jag virra mej iväg i säng!

Sov så gott!

Kramis

Monika

Monika sa...

bohlylla!!!!!!!!! Nog är det tur att jag tänker gå isäng alltid! Hahaha! Så galet!

Undrar vad man förvarar i en sån slag lylla för nåt?????

Nattis! Nattis nu går jag i läng föl jag kan inte plata lent :o)

Anonym sa...

Har aldrig ätit dessa fina verk men det ser fantastiskt gott ut. Mat är verkligen ett litet hantverk. igår tog jag hand om en kotunga. Det är jättegott.
Det ser kanske inte så kul ut innan man börjar tillreda den.
Kramis ewa

Guldkorn i min vardag! sa...

Kanon, detta skall jag pröva, iaf Brynosten.
Vilken vacker form ni hade till äggosten.
Visst är det väl kul om man tillsammans med goa vänner kan göra något kreativt :-)
Idag har jag efter besök hos tandhygenisten suttit och tíllverkat julkort väldans trevligt, iaf. trevligare än hos tandhyg.
Goa kramar
Ulla-Bella

annette sa...

Hejsan Irené!

Så generöst av Dej att både bjuda på smakprov och recept, Bryosten skall jag göra i första hand, lät ju bara för gott för att vara sant!

Ha en skön kväll!

Kramen //annette

Anonym sa...

Vad mysigt att göra osten tillsammans! Ha lite kul med tjejsurr och samtidigt göra något som är gott samtidigt. Tänk vad olika traditioner vi har landet runt när det gäller bla mat!
Ha en riktigt skön kväll Irene!

Elisabeth sa...

åhhhhh....vill ha en sån fin form.
så underbart gott å vackert å sen traditionen ......
veva lite,lukta lite,bli lite varm å sen......bara å smaska i sig.
måste testa din brynost,har aldrig ätit men det verkar mumsigt.
nu skall jag kolla vidare å få hemlängtan.
kram från umeå

Anonym sa...

Det är ju så himla gott! Jag har i flera år gjort egen ost också. Mumma det med, men man måste passa den som ett barn. Sen, har Du en nalle att hämta hos mig. Var med på den du också.

Resa med Herbert sa...

Hej Monika, Ewa, Ulla-Bella, Annette, Lissen, Umetant och Mickan!

Tack så mycket för era mysiga kommentarer.

Ja det är kul att laga mat tillsammans. Brynosten är nog lättast att lyckas med. Sist jag gjorde äggost så ville den inte skära sej så bra, det blev mest små korn och ingen riktig massa.

Vad kul att ni gillar recepten och att ni vill prova dom också.

Kramar on mas till er alla

Monika sa...

Tjosan på dej! ;o)

Kikar bara in och önskar en go och underbar tordag.

Jag väntar på besök så nu ska jag starta kaffepannan :o)

Kramis

Monika

Anonym sa...

Äggost har jag ätit..påminner lite om kalvdans..
jättegott!

Monika sa...

Hej svejs!

Kikar in för att säga att jag glömt att posta. Ditt paket ligger kvar i bilen. Trodde knappt mina ögon när jag fick se det! Det kommer till veckan! Får väl sätta en lapp på lilla nästippen om inte annat. För minnet är det ingen idé att förlita sig på! ;o)

Ha en skön fredags kväll och en go o mysig andra advent! Välkommen in och tävla hos mej om du har lust.

Kramar

Monika

Rosebud Collection sa...

This much I can see..it all looks delicious..Wonderful..

annette sa...

Hejsan!

Om Du har tid och lust vid tillfälle så har Du en utmaning hos mej!

Kramen /annette

Unknown sa...

Så fin brynosten ser ut,så god!
Och äggosten ser så tjusig ut,så fint mönster!Tack för dom fina recepten!

Det är recept som jg aldrig hört talas om,kul att prova på att laga och smaka på något nytt!

Kram Maria

Anonym sa...

Wow, vilka skapelser, nu blev jag både hungrig och snasksugen.
:-)

Resa med Herbert sa...

Hej!

Tack så mycket till er alla.

Nej du Kroken Äggost och kalvdans går inte att jämföra på samma dag. Ja pröva gärna på att göra både brynost och äggost, det är mycket smaskigt.

Allt gott önskar jag er, och solvarma kramar kommer här från mej!

Hannele på Hisingen sa...

Äggost gillar jag, men köper färdigt,
Björneruds är god.

Resa med Herbert sa...

Hej!
Denna kommentar som jag klistrat in nedan har du fått till dina recept på Brynost och Äggost från Bohuslän. I artikeln nämns sötost och hur detta gjordes.
På samma sätt gjordes i Dalsland och då kallades det för Möskost och gjordes inte i så stora satser utan gjordes av mjölk som blev över och inte kunde göras av med innan den blev sur. Detta var på den tiden då kylskåp inte var så vanliga och mjölken hämtades direkt från ladugården. Jag har gjort den med gammeldags mjölk och det fungerar bra. Det som blir kvar är en kornig massa som sötas med socker innan den stelnar. Möskosten används som smörgåspålägg.
Hälsningar
Bosse