söndag 22 mars 2015

Västra gatan i Kungälv med välbevarad trähusbebyggelse från 1600-talet

Promenad längs Västra gatan i Kungälv med sina vackra gamla trähus. Längs Västra gatan har jag traskat många, många gånger i min barn och ungdom. Tyvärr blir det inte så ofta nuförtiden då jag bor i Göteborg.

Det gula huset till vänster är Zetterlöfska huset och är ett av de äldsta husen i Kungälv och förklarat som ett byggnadsminne. Huset byggdes 1762 och köptes av rådman E. Zetterlöf i slutet av 1800-talet. Över huvudentrén finns en bibelcitat på latin som sattes upp som ett tack för att huset klarade sig vid den stora branden 1796. (Hämtat från Wikipedia)

Så vände jag mig om och fick Missionskyrkan i kameralinsen

Det rosa hset till vänster heter Udmanska huset och är oxå byggnadsminneförklarat som många av de andra husen på Västra gatan. Gatan är känd för sin välbevarade trähusbebyggelse från 1700- och 1800-talet. Bland gatans byggnadsminnen finns en f d telegrafstation, rådhus, handelsbod m m.

Uddmanska huset är byggt av liggande timmer, klädd med panel i mörkt rosa. Gavlar och dörrar är ljusgrå, fönstren vitmålade. Fram till år 1924 ägdes huset av familjen Uddman.

 På andra sidan gatan börjar vårblommorna titta fram

Ja, här finns det många charmiga trähus


Kikar man ner mellan husen så ser du Nordre Älv på andra sidan Strandgatan

Alla husen är dock inte så välbevarade, men charmiga på sitt sätt ändå

Så svängde jag åter på foten 

Så kom vi fram till den delen av Västra gatan som är gågatan, den här delen har inte förändrats speciellt mycket sedan jag traskade här som barn och ungdom. I huset till höger, det med de gula knutarna, låg Blochs Ur och Optik, efter det att de rev det tidigare huset som låg lite längre ner på Västra gatan och hos dem jobbade jag som butiksbiträde 1970.

Här vid gågatan kunde man oxå kika in, genom porten, på innergårdarna

Ja, det blev en liten nostalgi tripp för mig

Inga kommentarer: