lördag 19 maj 2012

Chalmers Cortegen 2012 i Göteborg

På valborgsmässoafton gick som sedvanligt Chalmerskortegen runt på gatorna i centrala Göteborg. Vi stod uppe vid Gibraltargatan, bara en liten bit från start.

 Här följer en bildkavalkad på några olika ekipage


 Göteborgs ungdomsorkester Göta Lejon brukar alltid vara med i början av Cortegen

 Här speglar de det brännbara ämnet Göteborgs kollektivtrafik


Poseidon vid Götaplatsen har ju renoverats
Som framgår av bilderna så var det smockat med folk längs cortegevägen denna varma och sköna Valborgsmässoafton 2012.

I Wikipedia kan du läsa följande om Chalmers Cortegen

Cortègen är en djupt rotad Chalmersk, men kanske i synnerhet Göteborgsk, tradition. Den arrangeras av Chalmers Cortège Committé (CCC) och går tillbaka så långt som till 1910. Redan på den tiden fanns sedan många år en Valborgstradition - chalmeristerna tågade varje år den 30 april i en lång rad längs Vasagatan med ena foten på trottoaren och den andra i rännstenen i samband med vårens så kallade mösspåtagning (det vill säga den dag man tog – och fortfarande tar på sig – den vita tofsmössan).
I modern tid utgörs Cortègen av cirka 800 studenter, som färdas på egenhändigt förfärdigade "vagnar" med olika teman, inspirerade av viktiga eller på olika sätt komiska händelser från det gångna året. Vägen genom Göteborgs centrum kantas varje år av i runda tal (främst beroende på väder) 250 000 åskådare.

1 kommentar:

Polargrevinnan sa...

Tack för det fina repotaget. Det känns som om jag har varit där.
Vi var i Helsingborg valborgsmässoafton och det blåste småspik så vi håll oss inne. Den första maj åkte vi till Lund och lyssnade på Studentsångarna - det är en gammal tradition men första gången vi såg och hörde det live. Brukar se det på TV.
Ha det bra.
Kram Viola