måndag 9 april 2012

Vår och Påsk rapport från Göteborg 2012

 Så här på Annandag Påsk vill jag önska er alla, ett riktigt gott slut på påsken, med denna söta Påskkärring som jag träffade på påskafton ute på Donsö i Göteborgs södra skärgård.

Vill du läsa lite om Påskkärringingens historia kan du läsa här

som brukligt är ute på Donsö så tänds det en Påskeld klockan 8 på kvällen, eller som en del säger, Påskefyr. Elden var mycket mindre i år än vad den brukar vara.

På Wikipedia kan man läsa följande

Påskbrasa
, även påskeld eller påskfyr. Påskbrasor tänds på många ställen under påskaftonskvällen, i synnerhet på västkusten i Sverige och i Finland. Om man frågar varför man tänder brasor och även skickar upp fyrverkerier, svarar troligtvis de flesta att eldarnas syfte har varit att skrämma häxorna när de flyger tillbaka från Blåkulla under påsknatten.
Vad som däremot är säkert är att man på flera av öarna i Göteborgs skärgård traditionellt tävlar om var man bygger den största brasan. Jakten på gamla julgranar och annat skräp är intensiv och ibland stjäl man brasmaterial från varandra.
Påskeldar har blivit mindre vanliga på senare år. Detta kan möjligen ha samband med införandet av sommartiden år 1980. Påskaftonen inträffar ofta när sommartid råder, och då får man vänta längre innan det blir tillräckligt mörkt för att en påskeld ska komma till sin rätt. Ytterligare en faktor kan vara miljöaspekten.
I östra Sverige har det varit vanligare med Valborgsmässoeldar.

 Påskaftonen var kylig med friska vindar, men på kvällen när vi skulle ta båten hem från Donsö hade det mojnat och vattnet låg ganska så lugnt.

Annars så lyser vårblommorna vackert ute i naturen, här är det scillan som blommar.

och rabarberna börjar titta upp ur jorden.

och många av dagarna skiner solen så att den glittrar så fint i vattnet, som här i en liten sjö i Ruddalen här i Göteborg, dock har det regnat hela dagen idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Ser att våren har kommit längre i Göteborg än här i Bergslagen.
Trevligt att se dig i bloggen.
Ha det bra.
Kram Viola

Monika sa...

Hej Vännen!

Det var häliga bilder och fin text du visar här. Toppen!

Här hos oss har vi inte den traditionen att tända påskeld.

Som du ser på mina Storforsenbilder, som jag visar idag. (På båda bloggarna! :o))
Så har vi ganska mycket vinter än.

Inte så mycket barmark annat än i "solbackarna". Runt omkring där vi bor blir ganska skuggigt av alla stora tallar så här ligger snön kvar lite längre.

Idag lyser sköna solen med sin frånvaro men mätaren visar +9 så det smälter på i sakta mak. Längtar grymt mycket efter barmark och barfota spring nu :o)

Hoppas du får en fin helg min vän och innan jag går ska jag faktiskt titta ett varv till på dina fina bilder.

Varm Kram
Monika

Monika sa...

Hallåj :o)

Tack snälla för den fina kommentaren. Om vägarna bär uppåt så är du/ni självklart så hjärtligt välkomna hit :o)

Jag testade din länk men det går inte att titta in på din facebook. Förmodligen måste jag nog logga in för att kunna göra det. Och jag har ju ingen facebook. Hihihi, jag "stretar mot" än som synes :o)

Ha en fin kväll!

Kram
Monika