I dag har jag bakat semlor
Recept för 15 semlor
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1 l vetemjöl knappt
klicka på bilden så kan du se den i större format
Beredning bullar
1. Dela sönder jästen i bunken
2. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader
3. Häll lite av smör - mjölk blandningen på jästen och rör om
4. Häll på resten av smör - mjölk blandningen
5. Lägg i salt, socker, ägg och nästan allt mjölet
6. Arbeta degen, jag gör det för hand, i 8 min
7. Jäs degen i 30 minuter
8. Baka ut degen till 15 runda bullar
9. Låt dom jäsa i 30 min
10. Grädda bullarna 5 - 10 min i 225 grader
klicka på bilden så kan du se den i större format
När bullarna har kallnat
Skär jag av ett tunt brett lock och gröper ur innehållet, med en gaffel, så bara ett tunt skal återstår
klicka på bilden så kan du se den i större format
Blandar det smulade innanmätet med rikligt mald mandel, riven mandelmassa, en gnutta vaniljsocker, 1 droppe bittermandelolja och blandar ihop, så späder jag med vispgrädde tills det får en fin konsistens. Och fyller bullarna med denna goda massa.
Locken penslar jag med smält smör och doppar dom i strösocker, innan jag lägger dom på den vispade grädden på bullarna och vips så har du en supergod semla
klicka på bilden så kan du se den i större format
Varsågoda!
Läs även andra bloggares åsikter om semla, semelbak, recept, solvarm, Irene, Kårlin, Göteborg, fotoblogg, foto, bild
Recept för 15 semlor
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1 l vetemjöl knappt

Beredning bullar
1. Dela sönder jästen i bunken
2. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader
3. Häll lite av smör - mjölk blandningen på jästen och rör om
4. Häll på resten av smör - mjölk blandningen
5. Lägg i salt, socker, ägg och nästan allt mjölet
6. Arbeta degen, jag gör det för hand, i 8 min
7. Jäs degen i 30 minuter
8. Baka ut degen till 15 runda bullar
9. Låt dom jäsa i 30 min
10. Grädda bullarna 5 - 10 min i 225 grader

När bullarna har kallnat
Skär jag av ett tunt brett lock och gröper ur innehållet, med en gaffel, så bara ett tunt skal återstår

Blandar det smulade innanmätet med rikligt mald mandel, riven mandelmassa, en gnutta vaniljsocker, 1 droppe bittermandelolja och blandar ihop, så späder jag med vispgrädde tills det får en fin konsistens. Och fyller bullarna med denna goda massa.
Locken penslar jag med smält smör och doppar dom i strösocker, innan jag lägger dom på den vispade grädden på bullarna och vips så har du en supergod semla

Varsågoda!
Läs även andra bloggares åsikter om semla, semelbak, recept, solvarm, Irene, Kårlin, Göteborg, fotoblogg, foto, bild
18 kommentarer:
Mmm vad mumsigt goda dom ser ut dina semlor Irene! Gott att äta hembakt är det ju också.
Såg träd jordgubben, hade jag inte en aning om att det fanns. Har lärt mej något nytt idag!
Ha det så gott!
Av de enkla anledningarna att 1. jag ska få något gjort på dan, 2. jag ska kunna somna på kvällen, ha, ha.
Tack för semlan, den var god.
Kram Elzie
Hej Lissen!
Tack så mycket!
Vad kul att jag kan visa dej nått nytt.
Du får oxå ha det så gott.
Hej Elzie!
Tack!
Jaha nu fattar jag, men varför bruka våld på sej själv, när sängen är så skön.
Kram
Mums så gott....
Tänk att nått så enkelt är så himmelskt gott....
Är jag oförskämd om jag tar en till?
Ska nog sjutton köpa mig en i morgon. Ska över till Sverige och handla då...
Önskar dig en knallfin dag.
Tack än en gång för semlan.
Det finns inte i nabolandet :D
Kramen Synne.
Hej Synne!
Tackar, det är bara att ta för sej, så länge det finns kvar, men det börjar att tryta på dom nu.
Kram
Hmmm...låter gott men jag avstår! Jag är för ??? för det nu. Har så svårt att ta bort runt magen som jag jobbar hårt.
Tack, ändå... jag tittar och drömmer om dem och jag blir så mätt och glad.
Kramar!
Hembakta semlor - du får mig att dregla över tangentbordet...
Trevlig helg - och titta gärna in hos mig och tävla om glasögon och gröna trasor - eller se mig som kines!
Oh my, they look good..I enjoy food and being my mom was Polish, we always had tasty things..
Åh gud så gott! Det kanske får bli en semla i helgen...
Ha en fortsatt härlig helg!
Kram Karin
Nu kom jag visst försent...bara smulor kvar...
men jag har ändå lyckat klämma i mej ett par semlor redan.
Så jag ska väl inte klaga :)
kramen och trevlig helg!
Så gott, och smart. Jag har bara köpt färdiga.
Ha en bra dag.
Finns inget, eller kanske man inte ska utrycka det, men visst slår det hembakade allt.. oxså i semleväg:-)
ha de gott fina foton och mumsigt ser det ut.. själv valde jag på semla eller vitlök;-) /Pialotta
Färska bullor gör vardagen till en fest.
Finlands Svenskspråkiga pratar om fastlagsbullar eller "fettisdagsbullar"
O la la, vad det såg mumsigt ut. Fast jag är glad på ett sätt att jag inte har ingredienserna hemma, för det är farligt för vikten ;)
Tack för kommentaren och Fastlagstisdagen är på 24.2.
(det var en utmaning att ta alla hjärtans dag foto )
Hej och tack så mycket för underbara kommentarer.
En semla är bra för välbefinnandet, tänk inte på vikten i dessa tider, ät och må gott.
Kramar från Irene
Hi Carolyn!
I´m glad that you like my tasty buns.
Hugs from Irene
Tack för semlan, supergott! *slickar grädde från fingrarna*
Hembakat är aldrig fel!
Ha det gott!
Kram
Tack för påminnelsen Irene! vi har som tradition att äta det på dotterns namnsdag, eftersom hon heter Hannah är det hennes dag i morgon. Så nu komme jag ihåg att baka i tid.
Det ser jättegott ut!! Det är ju det också...om jag minns rätt =)))
Skicka en kommentar